Ringbaan Oost 401 - 5014 GH Tilburg
auto ongeluk

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Regelmatig krijgen wij vragen over verplichte verzekeringen, maar welke verzekeringen zijn eigenlijk verplicht? Voor particulieren zijn er maar twee verplichte verzekeringen, andere verzekeringen zijn vaak aan te bevelen, maar zeker niet verplicht.

 

Verplichte verzekeringen:

De zorgverzekering is een verplichte verzekering. Doordat iedereen verplicht is een basisverzekering af te sluiten, dragen we in Nederland alle zorgkosten samen. Zo heeft iedereen die zorg nodig heeft ook de mogelijkheid om deze te krijgen.

Daarnaast is de WA autoverzekering verplicht voor iedereen die een motorrijtuig op naam heeft staan. Ook als je deze niet gebruikt, ben je verplicht deze minimaal WA te verzekeren.

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze verzekering dekt de schade die je met dit voertuig aan anderen kunt toebrengen. Heb je een motorrijtuig op naam staan en je verzekerd dit niet, dan kan je dit een boete van het RDW opleveren.

Als je een voertuig lange tijd niet gebruikt en hij staat niet aan de openbare weg, dan kun je het RDW vragen om het voertuig te schorsen. Hiermee vervalt ook jouw verzekeringsplicht.

 

Belangrijke verzekeringen:

Uiteraard zijn er ook verzekeringen die niet wettelijk verplicht zijn, maar voor veel mensen wel noodzakelijk zijn. Denk hierbij aan een woonhuisverzekering of inboedelverzekering.

Als je deze niet hebt afgesloten en de woning brandt af, dan kan dit grote financiële gevolgen hebben.

Het kan ook zo zijn dat de hypotheekverstrekker een verplichting oplegt voor een woonhuisverzekering bij het afsluiten van de hypotheek. Het woonhuis is immers vaak het onderpand voor de hypotheek.

Ook een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) is geen verplichte verzekering, maar absoluut aan te raden. Deze verzekering dekt de meeste schades die je per ongeluk bij anderen toebrengt. Vaak gaat het hier om materiele schade, maar in uitzonderlijke gevallen kan het ook om letselschade gaan. Mocht de tegenpartij ernstig letsel oplopen en arbeidsongeschikt worden, dan kan het een grote schadeclaim worden. Zonder deze verzekering moet je deze claim zelf betalen.

 

Neem contact op met ons en laat je adviseren over de verzekeringen die passen bij jouw situatie.