Ringbaan Oost 401 - 5014 GH Tilburg
AVP rode wijn

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) dekt schade die je aanricht aan anderen. Vaak gaat het hierbij om materiële schade, maar het kan ook letselschade betreffen. Je bent niet verplicht een AVP af te sluiten, maar als je aansprakelijk gesteld wordt kan het zonder deze verzekering grote financiële gevolgen hebben.

De meeste claims op de AVP worden veroorzaakt door kinderen of huisdieren, maar ook als je deze niet hebt, is een AVP zeker aan te raden.

Bij materiële schade gaat het vaak om claims die lopen in de honderden euro’s. Bij letselschade met blijvende invaliditeit kan dit echter oplopen tot honderdduizenden euro’s of meer. Zonder een AVP ben je persoonlijk aansprakelijk voor dit bedrag!

 

Wanneer keert een AVP niet uit?

Er zijn een aantal situaties waarin de AVP niet uitkeert. De meest voorkomende hiervan zijn:

Schade veroorzaakt door een motorrijtuig. Deze schade kun je enkel claimen op de verplichte WA verzekering die je af moet sluiten op het moment dat je een motorrijtuig op jouw naam laat registreren. Als je schade aan een motorrijtuig veroorzaakt bijvoorbeeld als voetganger of fietser is dat wel meeverzekerd op de AVP.

Zoals de naam al zegt, is het een verzekering voor particulieren. Schade die je veroorzaakt hebt aan anderen tijdens werkzaamheden kunnen niet geclaimd worden op deze verzekering. Ook als je ZZP-er bent, is het daarom verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) af te sluiten.

Schade die je aan eigen spullen hebt toegebracht. Bij een aansprakelijkheidsverzekering gaat het om schade aan derden. Mocht je een all-risk inboedelverzekering hebben afgesloten, dan is de schade aan jouw eigen spullen in veel gevallen op deze verzekering te claimen.

Opzet is nooit verzekerd. Het moet bij het claimen van schade altijd gaan om een plotselinge en onvoorziene gebeurtenis. Zodra er opzet in het spel is, kun je nooit een beroep doen op een verzekering. Hierop geldt de uitzondering dat schade die opzettelijk is toegebracht door kinderen jonger dan 14 jaar wel geclaimd kan worden.